Nacka Musikklasser firar 30 år av verksamhet!

Nina Ljungars Ripstrand, nmk-förälder

DSC_0603

Nina Ljungars Ripstrand

Att vara förälder till ett barn i Nacka Musikklasser innebär stor glädje och engagemang.

– De flesta föräldrar tycker nog att det är stimulerande att få vara delaktiga i sina barns musikutveckling, säger Nina Ljungars Ripstrand, vars andra barn går ut Nacka Musikklasser i vår.
Text: Eva Sahlström
 

Nina Ljungars Ripstrands dotter hade precis börjat i Nacka Musikklasser för åtta år sedan när Nina gick på ett föräldraföreningsmöte och direkt beslutade sig för att engagera sig i föräldraföreningen.

– Det var en så härlig stämning och det fanns en oerhörd kompetens i gruppen.

Under Ninas första tid i föräldraföreningen hjälpte man till att marknadsföra NMK eftersom antalet sökande då var ganska lågt. Bland annat togs det fram en ny broschyr som kunde skickas ut till alla tredjeklassare inför årskurs fyra. Det var föräldraföreningen som hittade en grafisk formgivare bland musikklassföräldrarna som gjorde en informationsbroschyr och den nuvarande logotypen.

2008 arbetade föräldraföreningen och den grafiska formgivaren tillsammans med personalen vid NMK fram en ny webbplats (www.musikklasser.nacka.se). Föräldraföreningen har också varit med och inspirerat och stöttat flera kreativa projekt, som exempelvis den senaste skivan december som spelades in 2009.

Idag är det glädjande nog jättemånga sökande till Nacka Musikklasser och föräldraföreningens styrelse är större än någonsin eftersom så många vill vara med.

Kreativ process

– I föräldraföreningen engagerar vi oss nästan enbart i musikverksamheten. Vi pratar bland annat om konserterna och hur vi kan stötta lärarna och eleverna. Det blir en väldigt kreativ process, säger Nina.

Föräldraföreningen har också en väl inarbetad organisation med rutiner som bara blir bättre och bättre. Alla föräldrar är klassföräldrar under ett år tillsammans med tre andra familjer i klassen, och det är främst klassföräldrarna som är med och arbetar samband med konserterna. Vid höst-, Lucia- och vårkonserterna finns särskilda konsertgeneraler, föräldrar som organiserar övriga föräldrars insatser.

Varje höst arrangerar föräldraföreningen ett möte för alla årskursers klassföräldrar som får introduktion i att vara klassförälder och hjälp att planera årets insatser.

– Det året man är klassförälder kanske man som förälder i musikklass får lite mer jobb än i en vanlig klass – men det är också väldigt kul! Man får ju vara med sina egna barn och lära känna deras skolkamrater och känna samhörighet med andra familjer. Och så ger musiken så mycket glädje.

Föräldrakör

Många föräldrar har ett eget musikintresse och därför drog en förälder igång en föräldrakör, där bland annat Nina och hennes man är med.

– Det är jätteroligt. Jag sjöng i kör under tiden jag studerade men därefter var det en lång paus, så det är kul att vara igång igen.

När barnen blir större och man inte längre lämnar och hämtar dem i skolan är föräldrakören också ett bra tillfälle för föräldrarna att träffas. Ändå tror Nina att föräldrarna umgås mer än vad man gör på vanliga skolor eftersom de träffas på konserterna och lär känna de andra eleverna.

Av konserterna gillar Nina framför allt Luciakonserterna. En annan stark konsertupplevelse var när åttorna och niorna förra året gjorde Carmina Burana tillsammans med Nacka musikskolas slagverksensemble.

– Det var helt magiskt. Inte ett öga var torrt!

Fantastiska år

Ninas dotter går nu i gymnasiet och hennes lillebror går ut vårterminen 2014.

– Det känns lite sorgligt, men båda våra barn fortsätter med musiken.

De har alltid tyckt att det har varit roligt att gå i musikklasserna och Nina tycker att hon har fått ut mycket själv av deras skolgång.

– Det har varit fantastiska år, så mycket glädje, så mycket extra allt! Man har gått på så många konserter, sett barnen växa, sett deras samarbete och stoltheten över vad de har presterat. Det berikar så mycket att få musiken integrerad i sitt liv på ett så här naturligt sätt.

– Och jag har lärt mig väldigt om musik – även om jag inte kan en bråkdel av vad barnen kan! Och vi kommer säkert att fortsätta gå på konserter med Nacka Musikklasser!

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: