Nacka Musikklasser firar 30 år av verksamhet!

Jill Hallberg, f.d. Rektor

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jill Hallberg

– Jag har haft ett väldigt roligt jobb, det har varit otroligt positivt.

Det säger Jill Hallberg, mångårig rektor för Nacka musikskola, som var med och drog igång verksamheten Nacka Musikklasser för 30 år sen.

Text: Eva Sahlström

När Nacka Musikklasser började sin verksamhet 1984 var intresset stort redan första året.
– Vi skickade ut information till alla barn i årskurs 3 i kommunens skolor, och fick ungefär 300 sökande till den första musikklassen på 30 elever, berättar Jill Hallberg som i cirka tjugo år var ansvarig för musikverksamheten inom Nacka Musikklasser.
Adolf Fredriks musikklasser i Stockholms innerstad var länge den enda skolan som fick ha musikklasser, men 1983 fick Sollentuna tillstånd av regeringen att starta musikklasser och året efter blev det Nackas tur, på initiativ av musikskolan och skoldirektören Arne Jenvald .

Långvarig rektor

Jill Hallberg hade arbetat som pianolärare i Nacka musikskola sedan 1965, och som studierektor från 1973. Redan 1985 vikarierade hon för musikklassernas rektor Anders Bergman som var tjänstledig och vårterminen 1987 tog hon över hans tjänst. Där blev hon kvar till årsskiftet 2008/2009.
– Jag har haft ett väldigt roligt jobb, både med Nacka musikskola och i Nacka Musikklasser.

Och det har inte bara varit musiken som har varit ett glädjeämne, utan Jill har även varit intresserad av att jobba med administrationen.
– Och jag har tyckt om att slåss för musiken i kommunen, det var ganska tufft med ekonomin under många år – men samtidigt roligt att förhandla och oftast har det gått bra!

Samverkan med Nacka Musiksskola

När Nacka Musikklasser hade byggts ut med årskurserna 4–7 medverkade de i Luciakonserten i Nacka aula tillsammans med Nacka musikskolas flickkör, totalt 170 medverkande.
– Det var en av höjdpunkterna för mig, det var otroligt fint att se alla barn som musicerade tillsammans och med ett utomordentligt bra resultat.

Samordningen mellan musikklasserna och Nacka musikskola har varit viktig eftersom körverksamheten inte rymdes inom läroplanen. Genom Nacka musikskola har man också kunnat ha röstträning i mindre sånggrupper, något som tillsammans med den utvidgade körverksamheten i Nacka musikskolas regi är unikt för Nacka Musikklasser.
– Min målsättning för elevernas musicerande i musikklasserna var att de skulle få delta i så många olika sammanhang som möjligt, säger Jill.

Specialskriven köropera

Och den målsättningen verkar ha blivit väl uppfylld med tanke på hur många musikaliska höjdpunkter Jill tänker tillbaka på. En av de tidigare höjdpunkterna var köroperan Den enda utvägen som skrevs av Johannes Jansson och Marta Cicionesi för Nacka Musikklasser och Nacka musikskolas ungdomssymfoni, och framfördes 1990 i Nacka aula. Alla musikklasser var med och det köptes in tyg och syddes 120 dräkter till de yngre barnen, med hjälp av föräldrar och slöjdlärare
– 1990 var Nacka Musikklasser helt utbyggt och man ville manifestera det. Vi fick pengar från bland annat Stickan Anderssons fond, redan då stöttade han klassisk musik.

Samma år framförde årskurs 4 Georg Riedels nyskrivna sång ”Vi är blommor” på Skansen när man firade att världens barns rättigheter blivit internationell lag.
– Den sången har ju blivit mycket välkänd. Det var verkligen en upplevelse, de sjöng så otroligt fint.

Minnesvärda konserter

Året efter stod Nacka musikskolas flickkör och stjärngossar från musikklasserna för luciafirandet i TV4.
– Det spelades in på Confidencen och där är det ju inte så stort, så alla musikklasselever kunde inte vara med.  Det blev en fin konsert, både kören och solisterna var mycket bra.
1991 spelade musikklasserna även in en julskiva och höll tillsammans med musikskolans kör en minnesvärd luciakonsert i Berwaldhallen i samarbete med Radiokören, något som blev en tradition under många år. Dirigenter var Karin Fagius och Björn Borseman.

Lucia bär med sig många fina minnen, och ytterligare ett är från 1995 då musikklasserna blev inbjudna av SEB och Swedish Chamber of Commerce for the United Kingdom att ha luciakonserter i St Paul’s Cathedral i London och på Chetham’s School of Music i Manchester. Dirigent var Mats Kiesel. Jill var med när 58 elever åkte dit.
– Det är en tradition som Svenska kyrkan har med SEB, de tar dit en svensk kör varje år men det brukar vara vuxenkörer som medverkar. Det var väldigt roligt och ärofyllt att vi fick komma.

Ytterligare minnesvärda höjdpunkter tycker Jill är när musikklasselever varit med vid Nacka musikskolas 60-årsjubileum 1994 respektive 70-årsjubileum 2004. Båda hölls i ett fullsatt Stockholms Konserthus. Under Kulturhuvudstadsåret 1998 fick man kungabesök i Nacka och elever från musikklasserna medverkade, likaså vid konsert i Globen med 5 000 musicerande ungdomar.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: